От години за светлинното замърсяване в големите градове се говори като за

...
От години за светлинното замърсяване в големите градове се говори като за
Коментари Харесай

Още един отрицателен ефект от светлинното замърсяване в урбанизираните територии

От години за светлинното замърсяване в огромните градове се приказва като за все по-притеснително събитие. А в този момент се оказва, че с изключение на на нашия биологичен часовник, обърквайки го по кое време е ден и по кое време - нощ, оказва въздействие и на природата, и на сезоните.

Ново проучване, извършено в Berkeley National Lab в Бъркли, Калифорния, потвърждава, че растителността също изпитва съществено комплициране от светлинното замърсяване и дървета и цветя стартират да цъфтят по-рано от нормалното напролет.

Ярките светлини от уличните лампи, рекламите и постройките въздейства съществено на цикъла ден-нощ, който е от значително значение за живота на растенията.

А когато дърветата напъпят прекомерно рано, може да се окаже и прекомерно студено за тях да оцелеят. Също по този начин насекомите, които ги опрашват, може да не съумеят да изпълнят функционалността си и по този начин да застрашат съществуването им.

След учените, дърветата се ориентират по-добре и от нас, хората, по кое време идва пролетта. А посредством спътници могат да се другар данни по кое време се разлистват дърветата по целия свят. И възползвайки се от това откриват, че процесът стартира с към шест дни по-рано в огромните градски райони на Съединени американски щати спрямо извънградските.

Освен светлинното замърсяване, откривателите считат, че за това са виновни и по-високите с няколко градуса температури в обитаемоте места. Друг извод е, че дърветата в градовете реагират по-бавно на климатичните промени, предава .

Тези изводи потвърждават, че освен промените в климата са отговорни за измененията в виталния цикъл на растенията, прочут като фенолгоия. Градската среда също спомага за измененията, тъй като в природата светлината има един и същи, постоянен цикъл.

Тепърва са нужни още проучвания, с цел да се потвърди по какъв начин тъкмо изкуствената светлина въздейства на естествените цикли на растенията. Важно е да се разбере и кой е сериозният интервал на въздействие върху дърветата, който ги кара да разцъфтяват по-рано, както и, несъмнено, да се предприемат ограничения за понижаване на това замърсяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР